Magamiskottide standard EN 13537

Standard on kehtestatud Euroopa Satandardiseerimise Komitee CEN poolt ja on kasutusel põhiliselt Euroopa Liidu ja EL assotsieerunud maades. Selle on kasutusele võtnud ka mitmed mitte Euroopa maad, eeskätt need, kes turustavad oma toodangut Euroopa Liidus. See annab mõnevõrra objektiivsema võimaluse võrrelda omavahel erinevate tootjate magamiskottide soojapidavust, kuna selle mõõtmiseks on kehestatud standardprotseduurid.

EN 13537 märgistusega magamiskottid on läbinud mannekeentestid laboritingimustes ning saadud tulemuste põhjal määratakse neli temperatuurimäära - ülemine piir, mugavuspiir, alumine piir ning ekstreem. Piirid kehtvad nn "keskmisele" mehele (25-aastane, 1.73 m pikk ja 73 kg raske) ning "keskmisele" naisele (25-aastane, 1.60 m pikk ning 60 kilo raske).

Ülemine piir - temperatuur, millega keskmine mees saab ilma liigselt higistamata magada. Kapuuts ja lukud on avatud ning käed magamiskotist väljas.

Mugavuspiir - temperatuur, millega keskmine naine saab magada rahulikult ja mugavas asendis.

Alumine piir - temperatuur, millega keskmine mees saab magada nn looteasendis 8 tundi järjest ilma vahepeal üles ärkamata.

Ekstreempiir - madalaim temperatuur, millega keskmine naine saab olla magamiskotis ilma hüpotermiasse suremata (külmanäpistus siiski võimalik).

Need temperatuurid on ära toodud umbes sarnase sildil, kuid mitte kõik sarnaselt sildistatud magamikotid pole kontrollitult testitud. Selleks, et olla kindel, kas konkreetne tootja on ka kõik testid vastavalt standardile ära teinud, tuleb otsida tootel CE märgistust. CE märgistus peAks andma garantii, et testid on vastavalt nõuetele tehtud, kui just pole tegemist lausa võltsimisega, mida mõne nurgataguse brändi puhul võib ette tulla. Tuntud kaubamärgid sellise asjaga mõistagi ei riski.

 

enstandard

 

Magamiskotti soetades tasub eeskätt orienteeruda mugavuspiiri järgi kuid arvestada tuleb ka oma enda eripärasid sooja genereerimise suutlikkuse osas. Kui soe tegelikult magamiskotis magada on sõltub aga veel paljudest teguritest nagu oskus magamiskotti kasutada, tuul, telk, magamismatt, magaja funktsionaalne seisund, peakatte kasutamine jne, jne.